Değerli okuyucu, sizlerden sıkça aldığım bir soru da bitki kürümü veya çayımı hazırlarken cezvenin ağzı açık mı yoksa kapalı mı olsun? Eğer, hazırlayacağınız bitki taze ise, mutlaka ağzı kapalı olarak kısk ateşte demlenmelidir. Eğer, kullanacağınız bitki kurutulmuş ve eterik yağlar içeriyor ise, mutlaka ağzı kapalı ve kısık ateşte demlenmelidir.
Kurutulmuş olmasına rağmen eterik yağ içeren bitkiler, adaçayı, lavanta, karabaş gibi bitkilerdir ve kurutulmuş olmalarına rağmen mutlaka ağzı kapalı olarak kısık ateşte demlenmelidir. Örneğin, kurutulmuş olmalarına rağmen eterik yağ içermeyen ebegümeci, ısırgan, yulaf samanı gibi bitkilerin ağzı kapalı olma şartı yoktur.
Mühim Not: Çiçekleri üzerinde olan tüm bitkiler, ister kurutulmuş ister taze olsun, eterik yağ içerip içermediğine bakılmaksızın mutlaka ağzı kapalı olarak kısık ateşte demlenmelidirler. Örneğin, çiçekleri, yaprak ve ince sapları ile beraber kullanılan taze veya kurutulmuş papatya, lavanta, karabaş, aynısafa, hatmi gibi tüm çiçekli bitkiler ağzı kapalı olarak önerilen sürede kısık ateşte demlenmelidirler.