Dünyanın 3. Büyük Gen Bankası açıldı
20.11.2013




Dünyanın 3. Büyük Gen Bankası açıldı



02 Mart 2010









Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bugün hizmete açılan Türkiye Tohum Gen Bankasının altyapısında dünyadaki son teknolojinin kullanıldığını ve bankanın sanayicinin, üreticinin ve bilim adamlarının faydalanabileceği şekilde dizayn edildiğini söyledi.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Prof. Dr. ibrahim Adnan Saraçoğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş'in de katıldığı törenin açılışında konuşan Bakan Eker, Başbakan Erdoğan'ın Gen Bankası konusunda 9 ay önce kendisine talimat verdiğini belirterek, ''Talimatınızla kuruldu, sizin eseriniz. Türkiye için çok önemli bir kurum'' dedi.

Türkiye'nin jeostratejik önemi yanında yüksek düzeyde agrostratejik önemi bulunduğunu belirten Eker, dünyadaki 8 gen merkezinden üçünün Anadolu'da kesiştiğine dikkati çekti.

Türkiye'de kaydedilmiş 12 bin bitki türünün 3 bin 905'inin endemik olduğunu hatırlatan Eker, 10 milyon kilometre karelik Avrupa topraklarındaki endemik bitki türünün 2 bin 400 olduğu dikkate alınırsa Türkiye'nin ne kadar önemli bir gen kaynağı olduğunun ortaya çıktığını anlattı.

Hükümetleri döneminde çıkarılan Tohumculuk Yasası ve Islahçı Hakları Yasası'ndan sonra tohumculuk alanındaki çalışmaların hızlandığını anlatan Eker, 2005'te 620 bin dönüm sera alanında kullanılan hibrid tohumun yüzde 10'u yerli iken geçen yıl itibariyle bu oranın yüzde 35'e çıktığını, 2012'de ise bu oranı yüzde 65-70'e ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Tarla bitkileriyle ilgili tohumların halen ortalama yüzde 98'inin yerli üretimle karşılandığını kaydeden Eker, tarımsal araştırmalar konusunda TÜBİTAK'la önemli işbirliği yaptıklarını hatırlattı. Soğanlı yumru süs bitkileri projesiyle 260 endemik bitki türünün tescil edildiğini ve üretimine başlandığını açıklayan Eker, bunların kısa sürede endüstride kullanılabilir hale getirileceğini açıkladı.

Hayvan gen kaynakları konusunda da TÜBİTAK'la işbirliği yaptıklarını belirten Eker, ekonomik değeri olan hayvanların genlerinin halk elinde korunmasına yönelik projeler uygulandığını hatırlattı.

GEN BANKASI

Gen Bankası hakkında da bilgi veren Eker, öncelikle bitki tohumlarının burada kayıtlarının yapıldığını, ayrıca kısa, uzun ve orta dönemde kullanımını sağlamak üzere değişik sıcaklıklarda koruma altına alındığını belirtti.

Gen Bankası'nın altyapısının dünyadaki en son teknolojiyle hazırlandığını bildiren Eker, Gen Bankası'nın, gen kaynaklarının sanayici, üretici ve bilim adamlarının faydalanacağı şekilde dizayn edildiğini söyledi.

Eker, Gen Bankası'nda ayrıca tarımda kullanılan mikroorganizmaların da -196 derecede korunarak istendiği anda hizmete sunulabileceğini kaydetti.

Türkiye'de halen 66 bin hububat, bakliyat, sebze, meyve, tohum çeşidinin kayıt ve koruma altında olduğunu, bunların birer örneğinin Gen Bankası'na nakledileceğini anlatan Eker, burada ayrıca bir bitki müzesi de kurulduğunu açıkladı.

Gen Bankası'nın kapasitesinin 250 binden 300 bine çıkarılabilecek şekilde dizayn edildiğini anlatan Eker, uluslararası sözleşmeler gereği diğer ülkelerden de gen kaynağı alınacağını belirtirken, ''Gen Bankası tarım sektörü ve gıda sanayi için gerçek bir zenginlik olan tarımsal kaynakların kullanılmasını sağlayacak'' dedi.

Konuşmalardan sonra Gen Bankası'nın kapısının önündeki kurdele Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TÜBİTAK Başkanı Yetiş ve diğer üst düzey davetliler tarafından kesildi.

Başbakan Erdoğan, daha sonra bakanlarla birlikte yaklaşık 1 saat süreyle Gen Bankası'nı gezerek, bilgi aldı.



T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.